Ammarfjället runt: Ammarnäs – Dalavardo

Grusvägen mellan Ammarnäs och Höbäcken

Grusvägen mellan Ammarnäs och Höbäcken

Jag kommer fram till Ammarnäs vid 18-tiden. Det är veckan efter midsommar och jag ska ut på årets första fjällvandring. Ankomsten sker i hällregn, så jag beslutar mig för att ta in på hotell och starta dagen efter i stället.

Efter en natt på Ammarnäsgården och en rejäl frukost ger jag mig iväg. När jag startar är det gråväder och ungefär 5 grader varmt.

”Bra vandringsväder”, konstaterar Inga-Lill som driver Ammarnäsgården tillsammans med Torbjörn. Och visst ligger det något i det. När jag någon halvtimme senare, i rejäl motvind och regn, går på grusvägen mot Höbäcken är det myggfritt.

Längs vindelåns strand ligger flera små jordbruk

Längs vindelåns strand ligger flera små jordbruk

Jag är på väg att gå runt Ammarfjället, via Rävfallet, Vitnjul, Dalavardo och Skidbäcken. Från Ammarnäs är det grusväg till Höbäcken. När vägen svänger bort från Vindelån, börjar den egentliga vandringsleden. Till att börja med liknar leden mest en skogsväg och följer Vindelåns strand.

Ju längre in i dalen man kommer, desto smalare blir stigen. Samtidigt blir den mer kuperad. Men det är aldrig några längre stigningar och höjdskillnaden är liten. Däremot är det rejält blött och lerigt, vilket gör det rätt tungt att gå. Det märks att sommaren inte riktigt kommit igång.

Efter ungefär 20 kilometers vandring kommer jag fram till Rävfallsstugan där stigen korsar Kungsleden.

Interiör från Rävfallsstugan

Interiör från Rävfallsstugan

I Stugans kök finns två sängar. Dessutom finns två låsta rum (nyckel kan lånas på Ammarnäsgården) med ytterligare bäddar. Nere vid ån finns en bastu.

Efter att ha druckit kaffe går jag vidare mot Vitnjul. Halvvägs mellan stugorna slår jag upp tältet i en glänta vid Vindelåns strand. Precis när jag är klar börjar det regna. Det fortsätter sedan hela natten.

Leden är lättgången och inte särskilt sliten.

Leden är lättgången och inte särskilt sliten.

Dagen efter är det fortfarande grå himmel men vindstilla och uppehåll. Efter ett par kilometer kommer jag fram till Vitnjul. Där står en liten charmig stuga byggd på 60-talet. Stugan har 4 bäddar och ett fantastiskt läge i Vindelådalens smalaste del.

Interiör i Vitnjul

Interiör från Vitnjulstugan

Här kan vara trevligt att stanna ett par dagar. Från Vitnjul kan man göra fina dagsturer, exempelvis genom att korsa bron över Vitnjulforsen och ta sig vidare mot Skebleskalet.

Övre Vitnjulforsen

Övre Vitnjulforsen

Ett par kilometer norr om Vitnjul svänger leden västerut nedanför Framaktjåkkha. Här blir ån lite bredare och naturen parklik. En kungsörn lyfter lite lojt från ett träd ett tiotal meter bort och cirklar sedan ovanför dalen. Det finns andra vilda djur också. Flera gånger blir jag utskälld av lämmel – djuret med mer självförtroende än alla andra djur i fjällvärlden tillsammans.

Dalavardostugan

Dalavardostugan

Sent på eftermiddagen kommer jag fram till Dalavardostugan. Den ligger norr om Ammarfjället, där Vindelån svänger norrut igen. Jag är rejält seg efter två rätt långa dagsetapper, så jag bestömmer mig för att lyxa till det och övernatta i stugan.

Interiör från Dalavardo

Interiör från Dalavardo

Inne i stugan finns fyra bäddar i ett rum med kök på bottenvåningen. En trappa upp finns ett rum med ett tiotal madrasser. Utanför stugan finns ett nybyggt dass med fjällvärldens bästa utsikt.

Från Dalavardo kan man ta sig vidare mot Vindelkroken eller svänga av söderut mot Skidbäcken.

8 comments

  1. Pingback:Ammarfjället runt: Dalavardo - Skidbäcken : Henrik von Klopp

  2. Pingback:Ammarfjället runt: Skidbäcken - Ammarnäs | Henrik von Klopp

  3. Tack Henrik för din mästerliga fotoblogg – jag och sambon skall gå Ammarfjället runt nu i augusti och inspirationen till detta fick vi från din vandring.

  4. Stugan i Vitnjul är uppfräschad sedan nåt år med bland annat ett nytt dass.
    Kan bara hålla med om att det är ett riktigt trevligt ställe att övernatta på.

  5. Tack Henrik för en underbar blogg. Jag planerar att gå samma sträcka i sommar, framför allt inspirerad av Claes Grundsten, men dina bilder gav mig en avgörande puff. Är det lätt att hitta bra tältplatser längs leden?

  6. Tack Jörgen! Min erfarenhet är att det är enkelt att hitta bra tältplatser längs leden utom på sträckan mellan Vitnjul och Dalavardo.

    /Henrik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.