Ammarfjället runt: Dalavardo – Skidbäcken

I närheten av Dalavardostugan finns en bro över Vindelälven.

I närheten av Dalavardostugan finns en bro över Vindelälven.

Veckan efter midsommar vandrade jag runt Ammarfjället. Sträckan Ammarnäs – Dalavardo kan man läsa om här.

På morgonen har vädret slagit om till strålande solsken. Termometern står på en plusgrad när jag går och hämtar vatten i en närbelägen jokk.

Dalavardo är den nordligaste punkten på min vandring. Från stugan fortsätter jag mot södra sidan av Ammarfjället. Efter ett par hundra meter korsar leden Vindelälven.

Odenkåtan är i behov av upprustning och knappast beboelig.

Odenkåtan är i behov av upprustning

På den här sidan av Ammarfjället är landskapet mer öppet än i Vindelådalen. Inte heller här är det särskilt kuperat och leden är lättgången. Efter lite mindre än halva etappen börjar stigningen upp mot Dukkevagge. När stigningen är avklarad kommer jag fram till Odenkåtan. Den har sett sina bästa dagar, men kan användas som rastskydd i dåligt väder.

Leden går genom en parklik björkskog

I Dukkevagge går leden genom en parklik björkskog

Inne i Dukkevagge växer björkskog. Närmare Skidbäcken blir det mer stenigt och kuperat.  Så här tidigt på säsongen ligger det kvar snöfält trots att jag inte är högre än 800m över havet. I slutet av etappen kommer jag fram till en nybyggd bro över Skidbäcken. Stugan ligger på andra sidan.

Skidbäcksbaracken

Skidbäcksbaracken

Skidbäcksbaracken ligger på en ås ovanför jokken som gett stugan dess namn. Den är omgiven av björkskog.  Söderut har man en ganska öppen vy mot dalen Laivavagge. Gabbié (1387möh) och Lájvárde (1078möh) är de toppar som dominerar utsikten.

Interiör från Skidbäcksbaracken

Interiör från Skidbäcksbaracken

Stugan har två rum med separat ingång. Det ena rummet har fyra bäddar och det andra två. Den är i rätt bra skick, men skulle behöva en rejäl storstädning.

Tältplats vid Skidbäcken.

Tältplats vid Skidbäcken.

När jag slår upp tältet i närheten av stugan utbryter ett otroligt oväsen. För ett ögonblick tror jag att jag hamnat i en krigszon. Men det är bara vår svenska urbefolkning som driver renar med helikopter och siren. Charlie don´t surf!

Från leden söderut.

Från leden söderut.

Så småningom flyger helikoptern vidare  och lugnet infinner sig vid Skidbäcken. Det är vindstilla och inte ett moln på himlen.  Efter middag och ett kvällsdopp i jokken ägnar jag kvällen åt fotografering.

Från bron över Skidbäcken

Från bron över Skidbäcken. Gabbié och Lájvárde

Morgonen efter är det fortfarande vackert väder. Jag är uppe redan vid 4-tiden och fotograferar i morgonljuset. Några timmar senare fortsätter jag vandringen mot Ammarnäs.

2 comments

 1. Hej.
  Hur lång tid tog det att gå runt Ammarfjället?
  Nyfiken- tänker själv gå när semestern börjar.
  Mvh Eva

 2. Det beror lite på vägvalet mellan Skidbäcken och Ammarnäs. Räkna med 5-6 övernattningar totalt om du går genaste vägen (den jag beskriver). Det går att spara en del tid på att åka taxi till Höbäcken och starta där. Samma sak gäller sträckan Tjulträsket – Ammarnäs.
  Om du inte tältar är det bäst att gå via Tärnasjö och Serve (ytterligare en natt). Vill du vara ute längre kan man från Serve fortsätta mot Aigert och vidare till Ammarnäs (söder om Tjulträsket).

  /Henrik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.