Norge tur och retur, del 1: Ammarnäs – Dalavardo

”Från Gautsträsk omkr 5 ½ mils vandring uppför den obebodda Vindeldalen – vinterväg med broar; fjällstugor – till riksgränsen vid riksröset n:r 224”.
– Svenska Turistföreningens resehandbok för Lappland (1912)

Sommaren 2009 vandrade jag och Catrin i Vindelfjällen. Planen var att vandra Vindeldalen från Ammarnäs till riksgränsen och sedan norrut via Nasafjäll till Silvervägen (riksväg 95). Vid Silvervägen skulle vi ta bussen till Jäkkvik och sedan gå Kungsleden tillbaka till Ammarnäs. Tyvärr satte ett rejält regnoväder käppar i hjulen, så vi kom aldrig till Nasafjäll. Mer om detta senare.

En tidigare tur i området beskrivs här: 1,2,3

I STFs resehandbok för Lappland, omnämns ”Ammernäs kapell där gudstjänst hålles några gånger årligen för lappallmogen”. Fjällvandrare har alltså besökt Ammarnäs i många år, men byn är nog mest populär bland fiskare. Mitt i byn står den fina träkyrkan från 1911, omgiven av en samisk kyrkstad som ännu används under kyrkhelger.

Efter en natt på Ammarnäsgården ger vi oss iväg längs leden genom Vindeldalen. Renläriga fjällmänniskor går förstås hela sträckan från Ammarnäs, men vi kör vi till Höbäcken och parkerar. Där finns en iordningställd parkering med vindskydd och soptunnor. Sträckan från Höbäcken till Rävfallet är lättgången och avverkas på ett par timmar.

Vid Rävfallet stannar vi till för lunch. Solen ligger på, så vi sätter oss nere vid forsen för att få lite svalka. Där kan vi konstatera att 2009 är bromsens år. När vi och bromsarna är mätta fortsätter vandringen mot Vitnjul.

Mellan Rävfallet och Vitnjul smalnar stigen av och det blir mer kuperat. Efter ett par timmar når vi stugan som har ett magnifikt läge vid älvstranden.

Framför stugan finns flera utmärkta tältplatser.

Vill man övernatta i stugan går det bra (mot avgift). Stugan har fyra britsar, men det finns plats för fler om det kniper. Köksutrustningen är efter fjällförhållanden mycket imponerande med bland annat äggklocka och vitlökspress.

Inte långt från Vitnjul finns en bro över Vindelälven.

Andra dagens vandring mellan Vitnjul och Dalavardo blir den segaste på hela turen. Sträckan är inte så lång (20 km), men det går upp och ner genom björkskogen hela dagen.

Stugan i Dalavardo är också öppen för vandrare (avgift betalas till Länsstyrelsen). Den är betydligt större än den i Vitnjul.
Från Dalavardo kan man vika av mot Skidbäcken och runda Ammarfjället. Det går också att fortsätta till Norge via Vindelkroken.

Turen fortsätter här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.