Norge tur och retur, del 3: Vindelkroken – Ammarfjället

Vindelfjällen

Första och andra delen av vandringen kan man läsa om här och här.

Vädret är på väg att slå om igen när vi på morgonen passerar bron över Vindelälven. Mängden vatten i älven har ökat sedan vi passerade senast. Ett par dagars konstant regnande har satt sina spår.

Vindelfjällen

Det är andra gången på mindre än en vecka vi går igenom Vidduolvaggie, men vi har inte hunnit tröttna på utsikten. Längst bort i dalen syns Ammarfjället. Leden är platt och lättvandrad. De sanka partierna är spångade.

Vindelfjällen

Vid tretiden passerar vi Dalavardostugan och fortsätter en bit på leden mot Skidbäcken. De bästa tältplatserna finns några hundra meter efter att man passerat bron.

Vindelfjällen

Efter en händelselös natt fortsätter vi vandringen mot Skidbäcken. Det har blivit ännu molnigare, men är fortfarande uppehåll. De första kilometerna är relativt platta.

Vindelfjällen

När vi passerar sjön Duhkiejavrrie börjar det regna. I motlutet upp mot Odenkåtan tilltar det och de sista kilometerna mot Skidbäcken går i skyfall. Lunchen intas stående i en liten dunge nedanför Nássa.

Vindelfjällen

Framåt kvällen avtar regnet och den lilla stugan, av Länsstyrelsen kallad ”barack”, ser riktigt gemytlig ut i kvällsljuset. I stugan finns de flesta bekvämligheter man kan önska sig, men en del av marknadsföringen är överdriven.

Vindelfjällen

Från stugplatsen ser man ett vackert fjällpanorama mot öster.

Vindelfjällen

Från Skidbäcksbaracken kan man fortsätta längs leden vidare mot Tärnasjöstugan. Det går också att svänga av vid kåtan i Åjklje och gå nedanför Ammarfjället mot Ammarnäs. Vi går ingen av dessa vägar, utan följer i stället Skidbäckens kanjon rakt upp på Ammarfjället.

Vindelfjällen

Efter en ansträngande första kilometer glesnar björkskogen och man ser allt mer av toppen Rerrogaise.

Vindelfjällen

Någon kilometer senare passerar vi trädgränsen och det börjar fläkta lite. Vi fortsätter upp en bit till och vadar Skidbäcken där den delar sig i tre armar. Sedan följer vi jokken in i dalgången mellan Rerrogaise och Fierras.

Vindelfjällen

Gårdagens regnväder är glömt. Det här är fjällvandring när den är som bäst. Rakt söder om Rerrogaises topp vadar vi ett par jokkar.

Vindelfjällen

Vi fortsätter någon kilometer till och slår sedan upp tältet.

Vindelfjällen

Solen dröjer sig kvar sent på kvällen så det går bra att sitta ute. Det är helt vindstilla och utsikten mot Rerrogaise är fantastisk.

1 comment

  1. Intressant! Trevlig läsning, snygga bilder. Vi tänker ev göra nån sorts tregenerationstur runt Ammarfjället i sommar. Måttlig fjällvana: en har tre gånger bakom sig; en har två; och 12åringen ingen. Borde funka ändå!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.