Arcade Building

Arcade Building
Högst upp i Arcade Building. Klicka på bilden för att se fler...

Det är en normal augustidag i Missouri – 30 grader varmt och fuktigt som bara den – när vi träffar Harry. Han ska visa oss Arcade Building som är en övergiven skyskrapa belägen mitt inne St Louis.

Arcade Building
Mystiskt Laboratorium. Klicka på bilden för att se fler...

Väl inne i byggnaden sätter Harry av som en gasell uppför trapporna. Kvällen innan har han varit uppe i en lyftkran (“för att se hur det ser ut”), så det här är en barnlek. Vi gör vårt bästa för att inte komma för långt efter.

Det trånga trapphuset för brandtrappan har ingen vädrat på sedan 1975. Jag ägnar de 18 våningarna åt att svettas och fundera på vad jag gett mig in på.

Arcade Building
Övergiven tryckpress. Klicka på bilden för att se fler...

När vi kommer upp på toppen gläntar vi lite på byggplasten för att svalka oss. Genom fönstret strömmar het fuktig luft – en klar förbättring jämfört med den stillastående heta fuktiga luften på vägen upp.

De översta våningarna är rensades på skräp när man påbörjade renovering för några år sedan. Sedan slog finanskrisen till och arbetena upphörde.

Arcade Building
Arcade Building. Klicka på bilden för att se fler...

Längre ner är det som att ha förflyttats till Apornas planet. Kontor och butiker ser ut att ha lämnats i all hast. Röntgenapparater, tryckpressar och osäljbara produkter har lämnats vind för våg.

Arcade Building
Arcade Building. Klicka på bilden för att se fler...

Genom fönstren kan vi se in i byggnaderna runt omkring. Kontrasten mellan stillheten i Arcade och den livliga aktiviteten i omgivningarna är total. Full fart utanför och 60-talets USA konserverat (nåja) på insidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.