Ammarfjället runt: Skidbäcken – Ammarnäs

Kåta vid Åiken

Det här är sista postningen om vandringen runt Ammarfjället. Tidigare har jag skrivit om vandringen Ammarnäs – Dalavardo och Dalavardo – Skidbäcken.

Vid halvfemtiden på morgonen är det fortfarande minusgrader. Efter fotograferande och frukost bär det av mot Ammarnäs. Till att börja med följer jag leden mot Tärnasjöstugan.

Vid Åiken delar sig stigen och det är det dags för ett vägval.

Om man inte tältar fortsätter man mot Tärnasjöstugan och går sedan via Servestugan mot Ammarnäs. Har man gott om tid kan man från Serve följa Kungsleden via Aigertstugan, vilket blir en extra dagsetapp.

Jag tältar och väljer därför att gå leden längs med Ammarfjället. Den vägen är det 35km från Åiken till Ammarnäs. Så det krävs pigga ben eller en övernattning på vägen.

Från leden ovanför Åiken

Efter Åiken går det uppför en bit och björkskogen ersätts av kalfjäll. Söderut öppnar sig landskapet och Norra Storfjället dominerar panoramat.  När dagens högsta punkt (rengärdet vid Trapok) nås har man avverkat ungefär 220 höjdmeter.

Platån söder om Ammarfjället

Leden fortsätter sedan utför mot platån söder om Ammarfjället. Det är varmt och fullt av små sjöar. Ni som varit i fjällen förstår vad det innebär – här finns massor med insekter.

Läger vid Guobjajaure

Vid Guobjajaure slår jag läger på en liten udde. Det fläktar lite, så mängden flygfän minskar. Vid sjön tältar några fiskare som, förutom de flygande samerna,  är de första människor jag ser på vandringen.

Guobjajaure och Ammarfjället

Sista dagen på vandringen är det gråväder när jag vaknar, men det klarnar sedan upp under dagen. De första fem kilometrarna går i nerförsbacke mot sjön Tjulträsket.

Vattenfall - Salvijukke

Stigen följer Salvijukke ner mot sjön. En bro går över jokken precis innan den rinner ut i Tjulträsket.

Lada vid Nulpe

Nulpe

Längs Tjulträsket börjar tecknen på civilisation dyka upp. En liten avstickare från leden passerar gården Nulpe.

Nuförtiden ser det ut att vara ett trevligt sommarhus, men det var säkert andra bullar när gården byggdes. Ängsmarken runt gården vittnar om ett strävsamt arbete med att bruka en gård mitt i fjällvärlden.

Till Ammarnäs hade man 16km. Vägen från Sorsele till Ammarnäs blev inte klar förrän på 30-talet. Förnödenheter kunde hämtas i Sorsele 90km från Ammarnäs, eller i Lycksele dit det var ytterligare 150km.

Interiör från Rödingvik

Längs Tjulträsket går leden genom björkskog. Ett par kilometer från Nulpe kommer man fram till gården Rödingvik. Här bodde Nils Sjulsson med familj. Stugan byggdes 1899 . Man kan nog inte föreställa sig hur det var för en familj att bo så här året runt.

Nu har den renoverats och är en trevlig plats för rast på väg längs Tjulträsket. Den kan också besökas som en dagstur från Ammarnäs.

Rödingvik

Från Rödingvik är det ytterligare ungefär 5km till parkeringen vid Tjulträsket. Vägen in mot Ammarnäs (7km) är asfalterad.

Från parkeringen åker man med fördel bil, men jag är envis och går även de sista kilometrarna. Det tar ett tag, så jag har gott om tid på mig att fundera över det listiga i beslutet.

Väl framme är det skönt att ta in på Ammarnäsgården. Efter dusch och en god middag somnar jag som en stock vid 20-tiden.

Jag kan verkligen rekommendera turen runt Ammarfjället. Landskapet är omväxlande och bjuder på både trånga dalar och områden med stora vidder. Det är inte mycket folk, men ändå möjligt att övernatta i stugor om man vill. För den historiskt eller ornitologiskt intresserade är området särskilt intressant.

1 comment

  1. Hittade hit efter att jag sökt på Rödingvik. Det är min mormors ajja som du skriver om. Nils Sjulsson alltså. Kul att titta på bilder och läsa att du uppskattar Ammarnäsfjällen!
    Vad gäller Noulpen så var det till för några år sedan åretruntbostad, detta kanske du visste om redan. Men det är en ganska häftig tanke : )

    Jag är glad att jag & min familj har förmånen att ha så mycket bevarat, att vi får träffa förbipasserande vandrare när vi befinner oss i Rödingvik. Det finns inget jag är så stolt över faktiskt, så jag blev väldigt glad att läsa här!

    Ha det så bra!

    Lna Olofsson, Vilhelmina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.