Folkhemsidyll i Närke

Övergivet villaområde i Närke. Klicka på bilden för att se fler.

Övergivet villaområde i Närke. Klicka på bilden för att se fler.

Spökstäder är inte något man normalt förknippar med Sverige, men landet är faktiskt fullt av övergivna bostadsområden.

Tidigare blomstrande samhällen utplånas när den dominerande arbetsgivaren,  i det här fallet en spikfabrik, slår igen. De som får nytt jobb på annan ort flyttar. Sen försvinner affär och övrig service.

Villaområdet på bilderna hade allt man kunde önska sig för några decennier sedan. Husen är enhetligt byggda med identiska yttermått och byggnadsmaterial. Några har källare.  Alla har rejäl trädgård, garage och egen oljepanna. Fasaderna saknar parabolantenner, så här har varit tomt åtminstone sedan 90-talet.

2 comments

  1. Några av husen har stått tomma sedan 90-talen, men ett par var bebodda så sent som för något år sedan. Jag var där med en ue-kamrat tidigt i somras och vi blev bjudna på kaffe med dopp av ett par av de kvarvarande invånarna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.