Stallbacka kraftverk

Stallbacka Kraftverk

Så här års märks ett ökat intresse för elproduktion från politiker och media. I takt med att kylan smyger sig på flyttas fokus från vindkraft mot kärn och vattenkraft. Få människor vill vara beroende av att det blåser för att få värme och ljus när temperaturen kryper ner mot -20.

Stallbacka Kraftverk

När det här skrivs är förbrukningen i Sverige högre än den inhemska produktionen. Underskottet täcks av import från utlandet. Om importen inte räcker till finns den så kallade Effektreserven. Den består till största delen av oljekraftverk som har beredskap att starta vid behov.

Stallbacka Kraftverk

Svenska Kraftnät äger dessutom ett antal gasturbinkraftverk som i första hand används för ”snabb aktiv störningsreserv”, dvs om något oförutsett inträffar som slår ut delar av kraftnätet eller ett kraftverk.

Stallbacka Kraftverk

Ett sådant kraftverk finns på Stallbacka i Trollhättan. Anläggningen, som byggdes i mitten av 1970-talet, är i ständig beredskap och kan startas automatiskt vid problem på elnätet. En stor fördel med gasturbiner är att de kan leverera effekt omedelbart efter uppstart. Stallbacka kommer upp i full effekt efter bara 8 minuter.

Stallbacka Kraftverk

I Stallbacka används svensktillverkade GT120 gasturbiner tillverkade av STAL. Gasturbiner för kraftproduktion var en spinoff från STALs utveckling av jetmotorer för militärt bruk.

Den första GT120 levererades till det numera rivna kraftverket på ön Lucerna utanför Västervik. Vid lanseringen 1959 hade GT120 en maxeffekt på 40 MW. När Stallbacka byggdes ett par decennier senare hade man ökat effekten till 70 MW.

Stallbacka Kraftverk

Under en period fanns även en mobil anläggning (med STAL GT200) uppställd på Stallbacka, men den såldes för några år sedan.

De första 35 driftåren skedde inga större förändringar förutom att man installerade ett system för vatteninsprutning. Under året har instrumenteringen bytts ut mot ett modernt heldatoriserat system från ABB.

Tack till Olof Selin och Sven-Göran Allansson!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.