Långnäs

Anrikningsverk

Verket i Långnäs byggdes 1935. 1954 gjordes en utbyggnad för att ta hand om ökade volymer av malm från Vingesbackegruvan. Det fanns ett anrikningsverk på platsen redan 1908, men det brann ner 1935. Byggnaderna uppfördes i en sluttning för att man skulle kunna dra nytta av gravitationen i anrikningsprocessen. Till verket fraktades bergmassorna på järnväg från de närbelägna gruvorna. När anrikningsprocessen var klar, fraktades malmen till masugnen i Hofors.

Kanal Långnäs

Fram till 1935 användes båtar, som via en 1200 meter lång kanal tog sig till sjön Lillgösken. På andra sidan sjön fortsatte man genom Hoån till Hosjön. Båttransport användes fram till 1935, då lastbilar tog över. Man kan fortfarande se en bit av kanalen vid Långnäs, men närmare Hofors har vägen breddats över den gamla kanalsträckningen. Verket i Långnäs stängdes 1980.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.