SGGJ, Sala – Gysinge – Gävle Järnväg

Sala-Gysinge-Gävle järnväg öppnades 1900. Banan var 99km lång och tänkt att binda ihop bruket i Gysinge med omvärlden. Bygget av järnvägen blev betydligt dyrare än man räknat med. Intäkterna blev heller aldrig så höga som man förväntat. Inte helt olikt dagens järnvägsprojekt alltså.

Dessutom var de styrande i Gävle inte intresserade av att någon direkt förbindelse med Sala . Banan kom därför att ansluta i Hagaström. Att låta SGGJ köra sina tåg mellan Hagsaström och Gävle C kom inte på fråga, så innan tågen kunde köra de sista 5 kilometrarna till Gävle fick man ägna en halvtimme åt att byta lok och personal.

Delar av Gysinge bruk eldhärjades 1901. I ett slag försvann stora delar av trafikunderlaget. Sedan fortsatte resan utför fram till förstatligandet 1937. Under hela tiden rådde ständig brist på pengar.

På 20-talet försökte man minska driftkostnaderna genom att konvertera personvagnar till motorvagnar. Dessa orkade, trots konstruktörens löften, knappt med sig själva och fick konverteras tillbaka. Det blev inte bättre när SJ tog över. 1964 lade man ner persontrafiken och 1970 började man riva banan söder om Mackmyra. Rivningsarbetet avslutades 1972.

Gysinge

Broarna över Dalälven lämnades dock till eftervärlden. Vid förra sekelskiftet fanns det inte någon längre järnvägsbro i Sverige. 1900 måste de ha varit imponerande konstruktioner. Men broarna blev på grund av låg hållfasthet banans svagaste punkt. Trots begränsningar i axelbelastning fick maxhastigheten över broarna reduceras till 10km/h.

Idag kan de användas för att korsa Dalälven till fots. Enklast når man broarna genom att ta sig till Gysinge vandrarhem och följa banvallen söderut.

5 comments

  1. Pingback:Vattenkraft : Henrik von Klopp

  2. Hej! Jag halkade in här när jag googlade efter info om broarna i Gysinge! Underbara kort! Jag var där igårkväll, bor i närheten men har aldrig vetat hur man kom till broarna. Man blir verkligen tagen av platsen! Tyvärr hade jag bara mobiltelefon att fota med.
    Förövrigt har du en mycket trevlig blogg! Hit kommer jag tillbaka och inspireras!

  3. Pingback:Meselefors | Henrik von Klopp

  4. Pingback:Tillbaka i Gysinge | Henrik von Klopp

  5. Hej trevlig blog jag bor i Sala närmare bestämt Östersala och är intresserad av att utreda om man kunde använda den gamla barnvallen sala gysinge som rid/hundsläde trail finns det en bättre karta eller några andra tips vad gäller detta är jag tacksam för all feedback. I mitt huvud skulle jag teoretiskt kunna rida från östersala till gysinge ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.