Sveriges mest kontroversiella byggnad

Det finns bara två fönster Barsebäcks reaktorbyggnader. Genom fönstren ser man  ut över Öresund och skorstenarna på de danska kolkraftverk som delvis ersatt de avvecklade reaktorerna i Barsebäck.

Ironi blir sällan tydligare än så här. De politiker som för ett tiotal år sedan skulle rädda oss från kärnkraften ska nu träffas i Köpenham och rädda oss från kolkraften.

Slutresultatet blir sannolikt detsamma som förra gången. Kostnaden får medborgarna ta. Att inte producera el i Barsebäck kostar svenska skattebetalare och elkonsumenter 1 miljon kronor per dygn. Till det ska läggas utebliven produktion värd 15-20 miljoner kronor per dygn.

Barsebäcksverkets två reaktorer  togs i drift 1975 och  1977.  Planer fanns på ytterligare 4 reaktorer, men dessa fick läggas på hyllan efter folkomröstningen 1980. Barsebäck 1 stängdes 1999 och Barsebäck 2 2005.

Fram till den planerade rivningen 2020 pågår så kallad servicedrift med övervakning och underhåll. Anläggningen är intakt, förutom att det inte finns något bränsle kvar.  Personal från Ringhals använder den för att öva och planera arbeten. Sammanlagt arbetar fortfarande uppåt 200 personer i Barsebäcksverket.

I den tidigare vaktlokalen kan man nu se en utställning om kärnkraft och verket. Det är dessutom möjligt få se anläggningen på närmare håll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.