
I Dejeforsen fanns redan 1889 en liten kraftstation för belysningsändamål. De äldsta delarna av Deje kraftverk som finns kvar idag togs i bruk 1906. Efter en utbyggnad 1914 hade Deje hela sju aggregat och några av dessa var i drift fram till 1992.

Kraftverket i Deje byggdes av Dejefors Kraft- och Fabriksaktiebolag som förvärvades av Mölnbacka-Trysil 1909. Bolaget ägde ett sågverk samt ett kombinerat massa- och pappersbruk som låg på var sin sida om Klarälven, ett stenkast nedströms Dejeforsen. Kraftöverskottet levererades via Forshaga till kunder i Karlstad.

Kraftproduktionen i Deje har pågått i mer än 100 år och kraftverket har likt årsringar växt från ena sidan av forsen till andra. En första större tillbyggnad gjordes 1936 och sedan dess har ytterligare aggregat tillkommit 1952 och 1992.

Varje utbyggnad har också inneburit ett tekniksprång. Aggregatet från 1936 är en liggande francisturbin medan de från 1950-talet är francisturbiner med vertikal axel. Det nyaste aggregatet är av kaplantyp och står ensamt för mer än hälften av kraftverkets installerade effekt på 20 MW.

Mölnbacka-Trysil övertogs av Uddeholmsbolaget 1967. När industrikrisen slog till på 1970-talet började bolaget sälja av tillgångar för att frigöra kapital.

I slutet av 1900-talet började också många industriföretag att renodla sina verksamheter och sälja de delar som inte ansågs tillhöra kärnverksamheten.

Elproduktionen samlades i bolaget Uddeholms Kraft AB som togs över av Gullspångs kraft AB 1992. Idag ägs kraftverken i Klarälven av Fortum. När det här skrivs pågår renovering av G2 och G3 som bland annat har fått nya löphjul.
Views: 12