Storstadsdjungel

East St Louis

I John Carpenters film Flykten från New York från 1981, visas ett New York i ruiner. Produktionen hade begränsad budget, så för att slippa bygga dyra kulisser valde man att leta upp den värsta staden i USA. Valet föll på East St Louis.

East St Louis

Där fanns massor av övergivna bostäder eftersom en tredjedel av befolkningen försvunnit på 20 år.  Flera kvarter hade dessutom brunnit.  Tomma bostäder och eldsvådor är som bekant en naturlag.

När det blev dags att göra uppföljaren, “Flykten från LA”,  hade budgeten åttafaldigats. Tyvärr lades inga av dessa pengar på att skriva manus.

East St Louis

När vi kommer till St Louis i augusti 2009 har det inte blivit mycket bättre. Här och där har övergivna byggnader blivit grusplaner, men någon vändning är inte i sikte.

East St Louis

Vi åker runt i några timmar utan att lusten att fotografera infinner sig. Var ska man börja när allt ser ut så här?

Armour Meatpackers
Klicka på bilden för att se fler

Under tiden fram till 1960-talet var East St Louis en blomstrande industristad. De stora arbetsgivarna fanns inom metall och livsmedelsindustrin.

Armour Meatpackers
Klicka på bilden för att se fler

Armour and Company drev ett stort slakteri med som mest 4500 anställda. Verksamheten lades ner 1959 och sedan dess har fabriken stått övergiven.

Armour Meatpackers
Klicka på bilden för att se fler

Förfallet är enormt, men det finns fortfarande mycket att se. De två enorma ångmaskinerna har ingen orkat stjäla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.