Grossinger’s Resort

Grossinger's resort, Liberty NY

I början av 1900-talet ville allt fler NewYorkbor resa på semester. Området Catskills låg perfekt till, ett par timmars resa från staden. Ett stort antal hotell etablerades snabbt i området som kom att kallas ”Borschtbältet” eller ”Judiska alperna”. En majoritet av ägarna var judar invandrade från Östeuropa.

Grossinger's resort, Liberty NY

Grossinger’s var, tillsammans med värsta konkurrenten Concord, de lyxigaste och mest kända. Allt började när Selig Grossinger 1914 lämnade New York för ett stillsamt liv på landet. Det visade sig dock att jordbruksmarken han köpt var värdelös, så familjen började hyra ut rum till turister. Resten är, som man brukar säga i USA, historia.

40 år senare hade hotellet 900 anställda och kunde ta emot 1200 gäster. Mängden personal antyder att det inte var fråga om någon vandrarhemsvistelse. Gästerna skulle inte behöva sätta sin fot utanför hotellområdet eller ta egna initiativ så länge de var där.

Grossinger's resort, Liberty NY

Kändisarna trivdes på Grossingers. Basil Rathbone, Leonard Bernstein, Doris Day, Jayne Mansfield och Ingemar Johansson kunde räknas till gästerna. Inget såg ut att kunna gå fel.

Mot slutet av 60-talet började det komma grus i maskineriet. Det blev möjligt för allt fler människor att flyga. Att åka till Catskills blev mossigt när man på samma tid kunde flyga till Miami eller Las Vegas. Hotellägarna i Catskills försökte möta konkurrensen med expansion och satsning på massturism, men trenden gick inte att vända.

Grossinger’s gick i konkurs 1986.

The abandoned Grossinger’s Resort, Liberty NY. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.