Hästhagen

Hästhagen

Hästhagen i Söderfors.

Bostadsområdet Hästhagen är förmodligen en av sveriges mest kända övergivna platser. Husen byggdes på 60-talet och var en del i regeringen Erlanders sk miljonprogram. Ambitionen var att bygga 100000 bostäder per år i tio år. Detta gjordes i planekonomisk anda.

Kommunalt planmonopol, hyresregleringar och frikostiga statliga lån var ingredienser när områden som Hästhagen byggdes. Fastigheter liknande de i Hästhagen finns i hela landet. Byggandet skulle gå fort och vara billigt.

Jag växte upp i Hultsfred. Där fanns området Stålhagen med samma avskalade låga hus, samma gula tegel, samma trappräcken och buskar.

När människor fick ekonomiska möjligheter att köpa egna hus eller lägenheter, tömdes naturligtvis områden som Hästhagen och Stålhagen först.

Efter att området fungerat som flyktingförläggning en tid i början av 90-talet, gick bolaget som ägde Hästhagen i konkurs. Husen stod då utan ägare och var obeboeliga.

Fram till hösten 2007 pågick sedan en långdragen diskussion om det var staten eller kommunen som skulle ta kostnaden för rivning. Efter att staten skjutit till pengar påbörjades rivning i slutet av 2007.

Bråte

Medan byråkratins kvarnar malde plundrades området fullständigt. Området har använts för filminspelning, paintball och av hundratals tillresta graffare. Man kan inte undgå att bli imponerad. Det är inte lite jobb att totalt slå sönder 150 lägenheter.

Området är nu inhägnat och man har börjat röja upp. Det ser nästan prydligt ut jämfört med mitt förra besök 2007.

1 comment

  1. Pingback:Rekordårens Hästhagen :: Hans J

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.