Hammarforsen

Hammarforsen
Den första etappen omfattade den halva av maskinsalen som ligger längs till vänster.

Hammarforsen är ett kraftverk i Indalsälven. Anläggningen som togs i bruk 1928 ritades av Osvald Almqvist – en av landets främsta kraftverksarkitekter. Han inledde sin karriär med att rita den magnifika kraftstationen Forshuvud i Borlänge.

Hammarforsen
Stationen har idag fem aggregat. Det nyaste är placerat i en egen maskinsal till vänster i bild.

Hammarforsen ritade han på uppdrag av VBB. Den funktionalistiska byggnaden fick motstående pulpettak över intag och maskinsal. Almqvist kallade detta för ”flerhusverkan” och ägnade mycket tid åt att, bland annat med hjälp av modeller, arbeta fram rätt vinklar på taken.

Just pulpettaken kom efter Hammarforsen att bli ett återkommande tema i Almqvists byggnader. Det strikt rationella uttrycket ledde till att han ibland hamnade i konflikt med uppdragsgivare som ville ha mer traditionell arkitektur.

Hammarforsen
Betongbron uppströms forsen stod klar 1955.

Hammarforsen var en av de första stora privata kraftstationerna i Sverige. Hammarforsens Kraft AB, under ledning av Mauritz Serrander, bildades för att förse trä och pappersindustrin i Sundsvall och Härnösand med energi.

Hammarforsen
Intag till fyra av stationens fem aggregat. Almqvists ursprungliga maskinstation är till höger i bild.

Efter utbyggnader 1940 och 1950 har stationen idag fem aggregat med en sammanlagd installerad effekt på 80 MW.

Tillbyggnaderna har kanske inte bidragit till den ”större enhetlighet” Almqvist eftersträvade. Anläggningen ägs idag av norska Statkraft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.