Atomcaféet i Vinterviken

Vinterviken

I Vinterviken, belägen i utkanten av Aspudden söder om Stockholm, finns flera byggnader kvar från tiden då Alfred Nobels företag Nitroglycerin Aktiebolaget tillverkade sprängämnen i området. Verksamheten flyttades till Vinterviken från Heleneborg på Södermalm efter en olycka som krävt Emil Nobels liv. Dalgången Vinterviken gav omgivningen ett visst skydd mot de tryckvågor som uppstod vid ett antal spektakulära olyckor under 1860- och 70-talen.

Byggnaden på bilderna är en svavelsyrefabrik som användes 1891-1914. Efter att Nitroglycerin AB flyttat sprängämnestillverkningen till Gyttorp 1921 stod den oanvänd en tid.

Vinterviken

I slutet av 1940-talet utvecklade AB Atomenergis forskare metoder för utvinning av uran. Företagets dåvarande VD Sigurd Nauckhoff hade ett förflutet på Nitroglycerin AB och syrafabriken fick ny användning. Till att börja med användes kolm (en uranhaltig kolsubstans) som råvara. Senare övergick man till uranhaltig alunskiffer som fanns i stora mängder i berget Billingen utanför Skövde. Erfarenheterna från arbetet i Vinterviken användes vid konstruktionen av det extraktionsverk för uran som byggdes i Ranstad under åren 1962-1965.

Vinterviken

Idag fungerar fabriken som café och restaurang. Det är naturligtvis helt ofarligt att besöka den vackra byggnaden. Kaffe och bakverk håller hög klass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.