En dag i Atomköping

degerfors_blog-1

Degerfors Järnverk, april 1964. På bilden ser vi Håkan Höglander i arbete med ultraljudsprovning av Marvikenreaktorns härdtopp. Vid sidan av arbetet spelar han centerhalv i ortens fotbollslag som året innan blivit tvåa i allsvenskan och 1964 ska vinna SM-guld för juniorer. Bruket och fotboll – det kan nästan inte bli mer folkhem än så här. Och nu ska han vara med när Sverige tar steget in i framtiden. I media kallas Degerfors för ”Atomköping”.

degerfors_blog-2

Atomkrafteran i Degerfors inleddes med leveranser till den norska forskningsreaktorn i Halden 1957. Haldenprojektet följdes av beställningar på en reaktortank till R3 i Ågesta och komponenter till AB Atomenergis forskningsreaktorer i Studsvik. Statliga Atomenergi hade som uppgift att implementera ett svenskt reaktorprogram och en inhemsk bränslecykel. Fram till 1990 planerade man att bygga ett 30-tal reaktorer och det fanns även förhoppningar om att sälja reaktorer utomlands. Landets verkstadsindustri gnuggade händerna.

degerfors_blog-4

1963 kom beställningen på en reaktortank till Marviken – det tyngsta och mest avancerade tryckkärl som tillverkats i Degerfors. Tanken var sammanlagt 23 meter hög och hade en diameter på 5,2 meter. Med invändiga detaljer som moderatortank och härdtopp vägde den 285 ton. Beställningsvärdet var 21 miljoner kronor och tillverkningstiden var hela 3 år.

Några år senare stod det klart att Marvikenprojektet blev ett misslyckande och det lades ner utan att reaktorn startats. Atomenergi styckades och drömmen om en helsvensk linje gick i kras. Några fler reaktortankar tillverkades inte Degerfors. 1969 överläts tillverkningen av verkstadsprodukter till Uddcomb AB – ett företag ägt till lika delar av staten, Combustion Engineering och Uddeholms AB.

degerfors_blog-3

Verksamheten flyttades till Verkö utanför Karlskrona och några år senare sålde Uddeholms AB sin andel till staten. Uddcomb blev en dålig affär för ägarna. Det svenska kärnkraftprogrammet fick inte den omfattning man tänkt sig och exportframgångarna uteblev.

För Degerfors IF gick det inte mycket bättre – laget åkte ur Allsvenskan 1966. Håkan Höglander var lagets tränare under två säsonger 1973-1974.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.