Bergtagen

Bygget av Stornorrfors kraftverk i Umeälven var på många sätt ett pionjärprojekt. Avloppstunneln var med 26,4 meters höjd och 16 meters bredd rekordstor. Än idag är verket störst i landet om man mäter årsproduktion.

Bergarbetena i Stornorrfors dokumenterades i kortfilmen ”Bergtagen” 1956. För det mästerliga fotot svarade Arne Lagercrantz som arbetade åt SF under mer än 30 år. Med tanke på vilka besvärliga förhållanden som rådde och den primitiva utrustning som användes kan man inte bli annat än imponerad.

Vid tunneldrivningen i Stornorrfors kraftverk användes ”den svenska metoden” som utvecklats av Atlas Copco i samarbete med Sandvik. Det nya var att man använde lätta tryckluftsborrar med skär av hårdmetall. Borrarna kunde manövreras av en person och skären behövde inte slipas om förrän efter 15 meters borrning. Äldre stålskär måste smidas om redan efter 70-80 centimeter och den nya tekniken var en revolution som innebar en dramatisk ökning av borrarlagens produktivitet.

Skyddsutrustningen var som vi kan se i filmen fortfarande primitiv. Handskar verkar inte använts och hörselskydden skulle inte slå igenom förrän om några decennier. Larmet från ett tjugotal borrar måste varit fruktansvärt.

Bergtagen och flera andra filmer från Vattenfalls storhetstid finns att se på företagets nylanserade historiska webplats. Innehållet har producerats av Vattenfalls kulturarvskommitté som gjort ett gediget arbete och letat fram många guldkorn ur arkiven.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.