Hammarforsens kraftverk

hammarforsen_blog-4
Hammarforsen 1928. Foto: Sundin, Selim / Arkitektur- och designcentrum

Hammarforsen i Hammarstrand var på många sätt en föregångsanläggning när den togs i bruk i slutet av 1920-talet. Den var en av de första stora privatägda kraftstationerna och maskinstationens funkisarkitektur – signerad Oswald Almqvist – blev stilbildande under de kommande decennierna. Idag är miljön runt stationen inte riktigt lika dramatisk. Omfattande till och ombyggnader har skett under årens lopp och kraftverket ser mest ut som en mur tvärs över forsen. Om man vet vad man letar efter kan man ändå fortfarande ana den nätta byggnad med pulpettak som stod där från början.

hammarforsen_blog-2
Interiör från den äldre maskinstationen. Närmast syns de två ursprungliga Francisaggregaten G1 och G2.

Inne i maskinsalen är förändringarna inte lika stora. I den äldre delen finns de mäktiga aggregaten G1 och G2 som efter omfattande moderniseringar fortfarande är i drift. Kontrollrummets balkong har fått ljudisolering och används inte längre – hela stationen är idag fjärrmanövrerad.

hammarforsen_blog-1
Nedströms kraftstationen med utbyggnaden från 1940-talet närmast.

Kraftverket togs i bruk 1928 och hade då två turbiner. 12 år senare utökades anläggningen med ytterligare två och 1950 byggdes en ny maskinstation på andra sidan älven i vilken en femte turbin installerades. Den installerade effekten är idag 79 MW och stationen ägs av Statkraft.

Fler bilder från Hammarforsen finnns här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.