Kinnaström i Viskan

Kinnaströms kraftverk

Kinnaströms kraftverk är beläget ett stenkast nedströms Kinna kraftverk i Viskan. Det byggdes av Viskans Kraft AB 1952-1953 för att försörja den växande och allt mer mekaniserade textilindustrin med kraft. Intagskanalen är 60 meter lång och börjar nedanför landsvägsbron. I den modernistiska tegelbyggnaden ritad av Olof Lundqvist står en ensam kaplanturbin.

Maskinsalens kaplanaggregat.

Den ljusa maskinsalen är stilren med rutigt klinkergolv och väggar i gult. I mitten står turbin och generator som levererats av Finshyttan respektive ASEA. Stationen har moderniserats med bland annat ny kontrollutrustning men det har gjorts ganska varsamt och mycket av 50-talskänslan finns kvar.

Fallhöjden i Kinnaström är 4,5 meter och den installerade effekten 600 kW. Fler bilder finns här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.