Rydboholm

Rydboholms kraftverk.

Kraftverket i Rydboholm byggdes av Rydboholms Kraft AB under åren 1943–1945 och användes liksom bolagets äldre anläggningar i Viskafors, Rydal och Stämmemad för att driva textilfabriker

Interiör från maskinhallen.

Kraftverket ligger intill Rydboholmsbolagets fabrik för beredning, färgning och textiltryck. Den fick sitt nuvarande utseende efter en brand som ödelade stora delar av anläggningen 1934 och kraftverket fick samma modernistiska arkitektur. Maskinstationen är väl bevarad och inne i generatorhallen ser mycket ut som på 1940-talet. Från maskinistens skrivbord har man utsikt över textilfabrikens imponerande fasader.

Intagskanalen i betong är från 1981.

Intagskanalen av betong är 200 meter lång och flödet genom stationen maximalt 14,4 kubikmeter per sekund. Turbinen är av Kaplantyp och levererades av NOHAB 1944. Den installerade effekten är 640 kW vid en fallhöjd av 6,8 meter. Idag ägs anläggningen av Vattenfall. Fler bilder från kraftverket finns här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.