Åby i Skålån

Åby kraftstation togs i bruk 1916.

Skålån är ett vattendrag som rinner upp i sjön Flåren och går samman med Lagan i närheten av Ljungby.  1910 bildades Wernamo kraftaktiebolag som förvärvade fallrättigheterna till ett vattenfall vid Åby. Kraftstationen med tillhörande kraftledning för överföring till Värnamo stod klar 1916.

Den högre byggnadsdelen innehöll tidigare ställverket. Till höger syns stationens intagsluckor.

Anläggningen drevs sedan av bolaget fram till 1924 då den köptes av Sydkraft. 2008 tog Statkraft över Åby tillsammans med ett tjugotal andra kraftverk i Lagan och Nissan.

Utloppskanale nedströms stationen.

Det som var hypermodernt 1916 fungerar med små förändringar än idag. Stationen fasas fortfarande manuellt och turbinerna styrs av remdrivna mekaniska regulatorer. De är av Francistyp med horisontell axel. Generatoreffekten är 916 kW och fallhöjden 7,6 meter.

Sedan 2008 ägs Åby kraftverk av Statkraft.

Maskinstationen har klassiskt utseende med en lägre byggnadsdel för kraftmaskineriet och en högre del som tidigare inrymde ställverket. Från dess tak reser sig ett rejält ventilationsrör som tar hand om överskottsvärmen från de två generatorerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.