Hörle

Hörle bruk ligger vid Lagan, några kilometer norr om Värnamo. Intill den vackra herrgården från 1746 finns en kraftstation, byggd 1922–1923, som var bland de första i landet att förses med Kaplanturbin.

Kaplanturbinen uppfanns av österrikaren Viktor Kaplan som var assisterande professor vid tekniska universitetet i Brünn (nuvarande Brno i Tjeckien). Den är utformad som en propeller med ställbara blad vilka gör det möjligt att anpassa turbinens egenskaper till variationer i last och vattenflöde. Den första produktionsanläggningen, installerad i en textilfabrik i österrikiska Velm, togs i drift 1919.

Den svenska turbintillverkaren Verkstaden Kristinehamn (KMW) licensierade Kaplanturbinen 1921 och inledde ett intensivt utvecklingsarbete under ledning av Elov Englesson. Det stora genombrottet för turbintypen kom i Lilla Edet (Vattenfall) 1926 men redan 1923 hade man alltså levererat en Kaplanturbin till Hörle.

2014 renoverades stationen och den över 90 år gamla maskinutrustningen byttes ut. Idag har den en installerad effekt på 500 kW. Fallhöjden är 7 meter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.