Sätragruvan

Sätragruvan

Vid Sätragruvans anrikningsverk.

Sätragruvan ligger i närheten av Doverstorp, ca en mil nordväst om Skärblacka. Gruvan är ett dagbrott där AB Kis bröt svavel 1917-1919. Totalt bröts ungefär 80000 ton malm, som efter anrikning levererades till Skärblacka bruk. Ur biprodukterna nickel och guldockra framställdes rödfärg. Sammanlagt var ett hundratal människor anställda vid gruvan och intilliggande anläggningar.

Idag återstår dagbrottet med två stollgångar. I närheten finns även husgrunder från anrikningsverk och färgfabrik. Nedanför det gamla anrikningsverket finns ett sandmagasin med avfall från anrikningsprocessen. Tjänstemannabostäderna är renoverade och används som bostadshus.

The abandoned Sätra mine, located about 10km northwest of Skärblacka in Sweden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.