Blixbol

Nedströmsfasaden och bro över utloppskanalen. Manufakturverket låg till vänster om bron.

Den 67 kilometer långa Lillälven rinner upp i de västra delarna av Säffle kommun och mynnar ut i Byälven vid Odenstad, norr om Gillberga. Vid fallet I Blixbol byggdes Emilsdals manufakturverk 1842.  I Emilsdal fanns 4 ässjor, kniphammare och sex spikhamrar. Det var i drift fram till 1876.

Kraftverket 1921 (foto: Karl Nyström / Värmlands museum)

Kraftverket i Blixbol togs i drift 1920. Maskinstationen är en vacker högrest tegelbyggnad som är väl bevarad. I början av 1900-talet användes inomhusställverk och man byggde därför på höjden för att kunna ansluta kraftledningar på gavlarna.

Kraftverket 2021. Trots att det gått 100 år mellan fotograferingarna är mycket sig likt.

Sedan driftstarten har det gjorts flera ombyggnader. 1959-1961 gjordes omfattande reparationer på dammen. 2012-2013 byttes maskin- och kontrollutrustning samtidigt som dammen byggdes om och förstärktes.  

Maskinstation och damm från norr.

Kraftverken från början av 1900-talet lade grunden för Sveriges elektrifiering och välstånd. De är en viktig och ofta förbisedd del av vårt kulturarv som dessutom gör stor nytta. Efter upprustningen kan produktionen i Blixbol förhoppningsvis fortsätta hundra år till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.