Turefors

Intaget till Turefors kraftstation.

Turefors är ett kraftverk i Emån som är beläget några kilometer utanför samhället Kvillsfors i Vetlanda kommun.

Maskinstationen från nordväst. Grindstolparna hör till en maskinistbostad som revs 1990.

Kraftverket byggdes 1932-33 av AB Brusafors-Hällefors för att leverera kraft till företagets pappersbruk i Silverdalen. Bruket lades ner 2002 och då var kraftproduktionen sedan länge såld till Smålands Kraft AB

Damm med utskov.

Den vitputsade maskinstationen med sina höga (numera igensatta) fönster påminner starkt om en kyrka. Intrycket förstärks av att den omges av en ”kyrkogård” med stenmur, järngrindar och grusade gångar.

Maskinstation och ställverk från öster.

Maskinutrustningen bestod vid invigningen av en vertikalaxlad kaplanturbin med så kallad långaxel, dvs turbinen var monterad i berget medan generatorn placerats ovan jord. Idag är den installerade effekten 1,1 MW och årsproduktionen uppgår till 5,8 GWh.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.