Hanefors

Hanefors kraftstation med intaget till vänster i bild.

Hanefors kraftstation ligger i Åmålsån, nordväst om Åmål. Den byggdes 1963–1964 och ersatte en äldre kraftstation från 1916. Byggherre var Åmåls stads elverk som samtidigt byggde det nedströms liggande kraftverket Kallskog.

Maskinstationens nedströmssida med transformatorbås.

Maskinstationen är byggd i modernistisk stil och påminner starkt om skolor, idrottshallar och andra offentliga byggnader från samma tid. Delar av den 70 meter långa dammen är kvar från 1916 och den gamla kraftstationens intag fungerar idag som utskov.  

Vy längs dammen.

Fallhöjden i Hanefors är cirka 17 meter och utbyggnadsvattenföringen 10 kubikmeter per sekund. Kraftverkets kaplanturbin levererades ursprungligen av Finshyttan och den installerade effekten är 1,4 MW.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.