Betongrationalism i Lilla Edet

Lilla Edets kraftstation. Klicka på bilden för att se fler...
Lilla Edets kraftstation med 1916 års damm. 

Redan innan den tredje utbyggnaden av Olidestationen i Trollhättan stod klar 1921, riktade Vattenfall blickarna söderut. Ett tjugotal kilometer nedströms låg Lilla Edets slussar och vattenfall.

1912-1917 byggdes en damm ovanför dåvarande Haegerska verken som flyttades längre nedströms. Dammen, som var en del av den nya slussleden, ökade fallhöjden från 4,5 till 6,5 meter. Slussen togs i trafik 1916.

1916 års damm med Inland AB i bakgrunden. Klicka på bilden för att se fler...
1916 års damm med Inland AB i bakgrunden. 

1917 presenterades ett förslag till ny kraftstation med maskinstation ritad av Erik Josephson. De tekniska utmaningarna var betydande. Fallhöjden var en femtedel jämfört med Olidestationen, så de stora tvåhjuliga Francisturbinerna som användes där kom inte ifråga. I stället skulle ett stort antal mindre turbiner med varierande effekt användas.

Det ursprungliga förslaget kom aldrig att realiseras, eftersom efterfrågan på el inte utvecklades som man tänkt sig. Projektet sköts fram i tiden, med den lyckliga konsekvensen att det fanns tid för ett par innovationer på turbinområdet. Två av dessa, Kaplan och Lawaczeckturbiner, kom att användas i Lilla Edet.

Löphjul från en av Lawaczeckturbinerna. Klicka på bilden för att se fler...
Löphjul från en av Lawaczeckturbinerna. 

Kaplanturbinen gav bäst verkningsgrad men var oprövad för den effekt (10 MW) det var fråga om i Lilla Edet. Konstruktionen var dessutom komplex och dyr. I Lilla Edet användes därför en Kaplan och två enklare turbiner av Lawaczecktyp.

1926 var stationen klar för invigning. 1946-1948 lindades generatorerna om från 25 Hz till 50 Hz växelström.

Installationer ovan mark för aggregatet från 1982. Klicka på bilden för att se fler.
Installationer ovan mark för aggregatet från 1982. 

1982 togs ytterligare ett aggregat i drift. Det fjärde aggregatet är en rörturbin av Kaplantyp, dvs turbinen sitter monterad inne i vattenvägen. Från gatunivån syns bara en travers och täckluckor över det 30 meter djupa schaktet.

Maskinsalen i Lilla Edets kraftstation. Klicka på bilden för att se fler...
Maskinsalen i Lilla Edets kraftstation. 

Maskinstationen i Lilla Edet ritades av Erik Hahr. Den blev ett uppbrott från den monumentala arkitektur som präglat Vattenfalls tidigare kraftverk i Trollhättan, Porjus och Älvkarleby.

Sekelskiftet hade blivit 20-tal och graniten byttes mot betong. De nya turbinerna med vertikal axel krävde hög takhöjd och maskinsalen liknade en kyrka. Ena kortsidan fick fönster från golv till tak.

Magnifik fallhöjdsmätare. Klicka på bilden för att se fler...
Magnifik fallhöjdsmätare. 

Det bestående intrycket från mitt besök är hur elegant och stilsäkert allt är.  Mängden detaljer är mindre än i de äldre stationerna, men de som finns är desto snyggare.

Tack till Christer Götesson för trevlig visning (och goda äpplen)!

The hydroelectric power station in Lilla Edet opened in 1926. The station originally had one Kaplan and two Lawaczeck turbines. 

1 comment

  1. Pingback:Finnshyttan | Henrik von Klopp

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.