Untra – Slottet vid Dalälven

Kraftstationen sedd från intagskanalen.

Statliga Vattenfallsstyrelsens nationalkraftverk i Trollhättan, Porjus och Älvkarleby satte ribban när Stockholms Gas och Elektricitetverk byggde vattenkraftverk i Untra.

Intagets luckhus

Gustaf de Frumerie ritade ett kraftslott som inte överträffats i Sverige. Bygget påbörjades 1911 och stod klart 1918. Vid invigningen hade stationen fyra Francisaggregat som kompletterades med ett femte 1937. Kraftöverföringen till Stockholm var 132 km lång vilket var i teknikens absoluta framkant.

Turbinsump och maskinshall

Vid invigningen ansåg vissa att Untra löste Stockholms kraftbehov för all framtid. Det var kanske korrekt med dåtidens mått mätt – 1918 hade ett genomsnittligt hushåll två glödlampor. Anläggningen producerade i alla fall under lång tid mer än 90% av den el som användes i huvudstaden

Löphjul av francistyp.

I Untra användes, precis som i Vattenfalls första stationer, francisturbiner med dubbla löphjul och horisontell axel. Turbinerna placerades i öppna sumpar täckta av träluckor.

Entre till maskinsal.

Kraftstationen ägs idag av Fortum och producerar 270 GWh per år. De fem turbinerna har en sammanlagd effekt på 41 MW. Fallhöjden är 13,5 meter.

Tack till Jan Swedberg, Conny Andersson och övrig personal i Untra.

1 comment

  1. Pingback:Kastellet i Knäred | Henrik von Klopp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.