Vargöns kraftstation

Vargöns kraftstation. Klicka på bilden för att se fler.
Vargöns kraftstation. 

Vargön är ett samhälle beläget vid Vänerns utlopp i Göta Älv. Bygget av Vattenfalls kraftstation påbörjades 1930. Till att börja med restes de maskinistbostäder som under byggtiden användes av arbetsledningen. Bostäderna är sedan några år rivna, men uppfarten och den omgivande muren finns ännu kvar. Stationen var klar för invigning 1934.

Inne i rörturbinen, Vargöns kraftstation. Klicka på bilden för att se fler.
Vargöns kraftstation. 

Vargön ritades av Erik Hahr som även låg bakom utformningen av Lilla Edets kraftstation (1926) och Hojum (1943). Den funktionella stil som infördes i Lilla Edet, renodlades i Vargön. Stor vikt lades vid att förenkla underhåll.

För vattenvägarna utnyttjas hävertprincipen, vilken möjliggör placering av turbinerna ovanför den övre vattenytan. På så vis slipper man använda grindar (som ger fallförluster) för att sila bort föremål i vattnet. Generatorerna är placerade på taket, täckta av plåthuvar som lätt kan lyftas av.

På taket står även en bockkran från vilken man kan fälla ner luckor för att få ett arbetsområde skyddat från elementen. Vid mitt besök höll man på att byta bärlager på ett av aggregaten. Den frilagda rotorn ovan är alltså inget man skulle se under normal drift.

Vargöns kraftstation. Klicka på bilden för att se fler.
Vargöns kraftstation. 

Kraftstationens inredning ger ett avskalat elegant intryck, speciellt om man jämför med de pampiga nationalkraftverken i Porjus, Trollhättan och Älvkarleby. Genom de stora fönstren har man en mäktig utsikt över Göta Älv, samtidigt som dagsljuset kan flöda in. I kontrollrummet finns de typiska marmorpanelerna. En intressant detalj är träluckan på en av manöverpanelerna som döljer en stege till kraftverkets nedre regioner.

Vargöns kraftstation. Klickapå bilden för att se fler.
  Vargöns kraftstation. .

Fallhöjden i Vargön är mellan 4 och 5,2 meter, beroende på Vänerns vattenstånd. De två ursprungliga turbinerna är av Kaplantyp och har en diameter på 8 meter. 1989 kompletterades dessa med en rörturbin, dvs turbin och generator är monterade i ett utrymme omgivet av det strömmande vattnet.

Än en gång, tack till Christer Götesson.

The power station in Vargön opened in 1934. 

2 comments

  1. Pingback:Kattstrupeforsen | Henrik von Klopp

  2. Pingback:Tillbaka i Vargön | Henrik von Klopp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.