Näs i Dalälven

Den äldsta delen av kraftstationen är från 1898.

I Näs bruk finns ett av landets äldsta bevarade vattenkraftverk. Stationens första två aggregat togs i drift redan 1898. Anläggningen projekterades av ingenjörsbyrån Qvist & Gjers som fram till förra sekelskiftet med stor framgång byggde kraftverk och turbiner. När de fick uppdraget att konstruera stationen i Näs hade de redan byggt fler än femtio kraftverk.

Uppströmssidan av stationen efter tillbyggnad i början av 1900-talet (Fotograf okänd / Järnvägsmuseet)

Näs byggdes för att försörja bruken i Långshyttan, Horndal och Näs med kraft. Dessutom anslöts Sandvikens Jernverk via en 50 km lång kraftledning. Under 1900-talets början var så långa överföringar i teknikens framkant.

Uppströmssidan 2010.

1903 påbörjades en utbyggnad av stationen, projekterad av Vattenbyggnadbyrån (VBB). Sedan ökades kapaciteten i omgångar fram till 1913. Fullt utbyggd hade Näs kraftstation hela 13 turbiner. Det stora antalet turbiner förklaras av den relativt låga effekten per aggregat – mellan 275 och 550 kW.

Nedströmssidan med den ursprungliga stationen från 1898 längst bort (Fotograf okänd / Tekniska museet)

De första kraftmaskinerna hade var och en flera löphjul som drev en generator via stora kugghjul i metall. Ljudnivån var öronbedövande och det berättas att man kunde höra kraftverket ända till Horndal som ligger någon mil bort. Konstruktionen med kugghjul användes för aggregat 1-5. Aggregat 6-13, som levererades med början 1910, var modernare med en gemensam axel för turbin och generator.

Maskinsalen med aggregat från 1910.

1936 tog Vattenfall över och kraftverket drevs vidare i stort sett oförändrat fram till slutet av 1970-talet. När en ny kraftstation stod klar 1980 stängdes den ursprungliga. Invändigt har tiden stannat men planerna på ett kraftverksmuseum verkar inte ha blivit verklighet.

Den nya kraftstationen togs i bruk 1980.

Maskinstationen från 1980 har en rationell utformning som är typisk för moderna industrianläggningar. Prefabricerade betongelement kommer nog inte att åldras lika vackert som industribyggnader i tegel.

Fler bilder från Näs finns här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.