Långhag i Dalälven

Maskinstationen sedd från nedströmssidan.

Kraftstationen i Långhag byggdes av Stora Kopparbergs Bergslag och togs i bruk 1938. Den ligger nedströms sjön Runns utlopp i närheten av Solvarbo i Säters kommun. Byggtiden var två och ett halvt år och vid driftsättningen var den mätt i installerad effekt landets femte största.

Intag och utskov från dammkrönet.

Bergslaget fick tillstånd att bygga ut forsen redan 1904 men valde att bygga ut Bullerforsen, Mockfjärd, Forshuvud och Tänger innan turen kom till Långhag. Under tiden hade tekniken gått framåt i en rasande fart. Jämfört med Bullerforsen krävdes färre aggregat och dammen kunde byggas rakt över älven. Långhags två Kaplanturbiner genererar idag maximalt 49 MW från en fallhöjd av 13 meter.

Maskinsalen med de två aggregaten.

Maskinstationen i funkisstil ritades av arkitekt Nils Ahrbom (1905-1997). Ahrbom är kanske mest känd för de skolbyggnader han ritade tillsammans med Helge Zimdal. Införandet av vertikalaxlade kaplanaggregat krävde hög takhöjd för att möjliggöra montering och underhåll. Ahrbom utnyttjade takhöjden för stora ljusinsläpp genom metalinfattade fönster. Traversen vilar på betongpelare medan fasaden är av tegel.

Maskinsal med travers och telefonhytt (till höger i bild).

Även vid turbinerna en våning ner strömmar dagsljuset in och arbetsmiljön var förbättrad jämfört med äldre stationer. Långhags generatorer ansågs vara så tystgående att man obehindrat kunde tala i telefon vid maskinistens pulpet. Gränsen för vad som är obehindrat kom lite senare att flyttas och man byggde därför en ljudisolerad telefonhytt intill pulpeten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.