Avesta Storfors

Avesta Storfors
Avesta Storfors (till vänster) och Avestaforsen

Avesta är en industristad med gamla anor. Kraften från Dalälven utnyttjades till kopparframställning redan på 1600-talet.

Längs den sträcka av älven som idag kallas Koppardalen har inte mindre än åtta kraftstationer byggts – tre av dessa är i drift idag.

Avesta Storfors
Avesta Storfors (1931)

1898 öppnades kraftverket i Storfors Den ursprungliga stationen var i drift fram till 1918, då det ersattes av Storfors II.

Avesta Storfors
Avesta Storfors (1931)

Kraftverket på bilderna är Storfors III, som stod klart 1931. Den äldre stationen byggdes senare om till kontor för det närliggande valsverket.

Avesta Storfors
Avesta Storfors (1931)

Stationen från 1931 ritades av Torben Grut. Från början hade den två Kaplanturbiner. En tredje installerades 1937.

Avesta Storfors
Avestaforsen (2006)

På andra sidan älven låg tidigare Månsbo kraftstation – även den uppförd på 1930-talet. Månsbo revs för några år sedan och ersattes av en ny station – Avestaforsen – 2006. Den nya stationen är även den utrustad med en Kaplanturbin.

För att vara en modern industribyggnad är den ovanligt påkostad. Genom att satsa lite extra har Fortum byggt en maskinhall i harmoni med den gamla på andra sidan dammen.

2 comments

  1. Forsen har ju till och med fått en egen melodi “Avestaforsens brus” av Carl Jularbo som är född i närheten.

  2. Vid “Lillforsen” var min morfar Emil Fagerström verksam (maskinmästare) och min far var motorlokförare vid bygget av Storforsen 1932-33, “då jag blev till” med maskinmästarens dotter.
    MVH
    Ingemar Fagerström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.