Yllefabriken i Tidan

Tidan

I samhället Tidan, beläget längs vattendraget med samma namn, står rester av den svenska textilindustrin.

Tidan

Yllefabriken i Tidan öppnade 1916. Några år sedan gjordes en omfattande utbyggnad.

Tidan

1930 arbetade ännu nästan 60000 personer inom den svenska beklädnadsindustrin. Svenska yllekoncernen AB bildades när Tidan fusionerades med sex andra företag, däribland Borås yllefabrik och Fors ullspinneri.

Tidan

1966 lades verksamheten i Tidan ner. Under 1980-talet gjordes ett misslyckat försök att bygga om fabriken till industrihotell.

3 comments

  1. Jag som barn barn till C-G Lundberg och som var med under storhetstiden inom ylleindustrin både i Tidan och Borås tycker det är trevligt att kunna ta upp dom här bilderna.Jag bodde långa periode hos mina morföräldrar i den då så kallade Disponentbostaden.

  2. Pingback:Kilsund | Svensson

  3. Man kunde nästan tro att det var jag själv som skrivit dessa rader eftersom jag faktiskt kom till världen i denna bostad , dessutom är jag ganska mycket äldre än mina kusiner och således minns väldigt mycket från den tiden då min morfar C-G Lundberg fortfarande fanns i livet. Han gick tyvärr bort alldeles för tidigt 65 år gammal julen 1956. Då var jag 12 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.