Ett besök i kraftslottet

Entrehallen

Redan i porten till Untra kraftstation möts man av en mäktig utsikt mot maskinhallen där fem generatorer står uppställda på rad. Från den påkostade entrén leder en trappa ner till en balkong där man kan hämta andan lite.

Entrén med fontän.

När stationen var nyöppnad 1918 måste ett besök ha varit en omtumlande upplevelse. Än idag slår pulsen lite snabbare när man ser vad svensk ingenjörskonst kunde åstadkomma i början på förra seklet – låt vara att stationen idag ägs av finländska Fortum.

De fem generatorerna

Självklart skulle en så fin ny kraftstation utrustas med fontän. Utan tvekan är det här en av Sveriges mest påkostade industribyggnader. Vattenkraftsmaskineri har lång livslängd och en stor del av utrustningen är densamma som installerades 1917.

Generator

Untra börjar trots allt närma sig slutet av sin livslängd och snart inleds en omfattande renovering. Under tiden fortsätter de över hundra år gamla generatorerna att leverera ström till nätet.

1 comment

  1. Pingback:Under golfbanan i Porjus | Henrik von Klopp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.