Lucerna kraftverk

Lucerna kraftverk

På ön Lucerna utanför Västervik står resterna av ett av Vattenfalls gasturbinkraftverk. När vi kommer dit i början av juli pågår rivningen för fullt. Kraftmaskineriet är dessvärre redan skrotat och man håller på att riva en enorm mur och klippomgärdad oljecistern.

Lucerna kraftverk

Lucernaverket byggdes på 1950-talet med svensk teknologi utvecklad av STAL i Finspång. Då var STAL en del av ASEA, men efter ett antal ägarbyten är man numera en del av Siemens.

Lucerna kraftstation

Gasturbinen GT-120 var ett resultat av STALs kontrakt att utveckla en jetmotor åt Flygvapnet. Affären förlorades till Rolls-Royce (som hade en färdig produkt medan STAL ännu bara hade en prototyp) och utvecklingen fick styras om mot stationära gasturbiner.

ASEAs goda relation med Vattenfall var säkert en bidragande orsak till att den första produktionsinstallationen av en GT-120 gjordes i Lucerna 1959.

Lucerna kraftverk

Gasturbiner är ett smidigt sätt att få tillgång till reservkraft vid konsumtionstoppar eller produktionsbortfall. Den effektreserv Svenska Kraftnät förfogar över är till stor del baserad på gasturbinverk.

Lite förenklat låter man en stationär jetmotors avgaser driva en turbin kopplad till en generator. Anläggningarna är relativt billiga att bygga och kräver i förhållande till sin effekt lite plats. De kan startas upp och börja leverera kraft väldigt snabbt, något som uppskattas när det är fråga om reservkraft. Körtiden vid varje uppstart brukar vara enstaka timmar.

Lucerna kraftverk

Att låta en jetmotors avgaser driva en turbin ger naturligtvis stora förluster. I en GT-120 ligger verkningsgraden på 25,9%. För att få ut 40 MW får man alltså elda motsvarande 155 MW – mer än tre kilo olja per sekund.

Det säger sig självt att det bara är en god ide så länge oljepriserna är låga. Med dagens oljepriser ligger produktionskostnaden för en kilowattimme enbart för bränslet över tre kronor.

Lucerna kraftverk

Sedan 50-talet har utbyggnaden av kärnkraften minskat behovet av oljebaserad reservkraft. När Lucerna drabbades av ett generatorhaveri på 90-talet var anläggningens öde beseglat. I den före detta maskinhallen ska det i framtiden byggas husbåtar.

Tack till Richard Bergström, Aquavilla AB!

The former gas turbine power station at Lucerna is currently being demolished. The site was the first commercial installation of a STAL GT-120 in 1959.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.