Avestaforsen

Avestaforsen
Klicka på bilden för att se fler

Månsbo vid Avestaforsen industrialiserades tidigt, inte minst tack vare den rikliga tillgången på kraft från Dalälven. Bjurfors bruk anlade stångjärnshammare och kvarn i mitten av 1800-talet.

1893 byggde Stockholms Superfosfat Fabriks AB en kloratfabrik och ett vattenkraftverk ritat av Qvist & Gjers ingenjörsbyrå. På ritningen från 1890 föreslås sex turbiner om vardera ”200 elektriska hästkrafter”. De sex turbinerna kom i slutändan att att bli 17 i takt med att fabriken växte.

Avestaforsen
Klicka på bilden för att se fler

1925 förvärvades anläggningen av Alby Nya Kloratfabriksaktiebolag, som ganska omgående byggde en ny kraftstation öppnad 1931. Flera verksamheter tillkom i området – bland annat fosfat och aluminiumtillverkning. Aluminiumfabriken blev kvar längst. När den stängdes 1991 var klorat och fosfatfabrikerna nedlagda sedan länge.

Kraftstationen i Månsbo revs med början 2005 och ersattes av en helt ny – den tredje på samma plats. Den nya stationen heter Avestaforsen och stod klar 2007. För att vara en modern kraftstation är byggnaden ovanligt påkostad.

Avestaforsen
Klicka på bilden för att se fler

Insidan har också fått lite mer än det allra nödvändigaste. I Maskinsalen ser man toppen av det väldiga Kaplanaggregatet på 36 MW. Turbinen är en av de större i Dalälven.

Avestaforsen
Klicka på bilden för att se fler

Tack till Jan och Thomas på Fortum!

Hydroelectric power station at Avestaforsen in Dalälven river. The station opened in 2007. A single Kaplan turbine generates a peak output of 36 MW.

4 comments

  1. Pingback:Höljebro | Henrik von Klopp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.