Mockfjärd (1910)

Mockfjärd

I byn Lillstup utanför Mockfjärd ligger Mockfjärds kraftstation. Ovan jord finns en imponerande ställverksbyggnad i tegel samt en damm över Västerdalälven.

Men det mest intressanta döljer sig – som ofta när det gäller vattenkraft – i underjorden.

Mockfjärd

Stationen byggdes av Grängesbergsbolaget och Stora Kopparberg mellan åren 1907 och 1912. Kraften skulle användas till gruvan i Grängesberg och Domnarvets järnverk.

När Mockfjärdsanläggningen togs i drift 1910 var den Sveriges och sannolikt Europas första underjordiska kraftstation. Älven torrlades på en sträcka av nästan två kilometer och vattnet leddes till en underjordisk maskinhall.

Mockfjärd

Den underjordiska maskinsalen nås via ett sluttande hisschakt. Hissen och den ursprungliga maskinhallen är inte längre i drift, men att komma till Mockfjärd som besökare 1910 måste varit som att resa in i framtiden.

Mockfjärd

När den nya maskinsalen stod klar 1989 lämnades den gamla mer eller mindre åt sitt öde. Förfallet har naturligtvis kommit igång, men utrustningen är i stort sett intakt. Hit når inte vandaler eller koppartjyvar.

Mockfjärd

De fyra aggregaten fick horisontell axel och placerades på rad. Turbiner och regulatorer levererades av Finshyttan medan generatorerna kom från ASEA.

Mockfjärd

När stationen var ny hade den ställverk och kontrollrum i ovan jord. Kontrollrummet flyttades ner i maskinsalen på 1960-talet och ställverkets transformatorer står numera utomhus.

Mockfjärd

Trots moderniseringarna var gamla stationen i Mockfjärd en “analog” plats fram till att maskinerna stoppades 1989.

Mockfjärd

Efter att ha passerat kraftverkets fyra Francisturbiner leddes vattnet vidare i tunnlar som sprängts genom berget.

När man går sträckan mellan stationen och tunnelmynningarna inser man hur långt det är. Storleken på bygget är imponerande, speciellt med tanke på att man i början av 1900-talet fick göra det mesta med handkraft. Maskinparken bestod av handmanövrerade tryckluftsborrar. Men med filthatt, snus och brännvin kunde man åstadkomma mycket.

Tack till Olle och Hans-Erik på Fortum!

The hydroelectric power plant at Mockfjärd (1910) was the first underground power station in Europe.

2 comments

  1. Pingback:Mockfjärd (1961) | Henrik von Klopp

  2. Pingback:Finnshyttan | Henrik von Klopp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.