Korsør

Korsør

Korsør – Motalas vänort i Danmark – ligger vid Stora Bält på Själlands västkust. En gång i tiden var det här en sprudlande hamnstad. Det pampiga hamnkontoret byggdes under en tid av hög ekonomisk aktivitet.

Korsør

Under många år gick trafiken över Stora Bält på färja mellan Korsør och Nyborg. 1996 öppnades en fast tågförbindelse och 1998 en fast förbindelse för biltrafik.

Korsør

När Stora Bältförbindelsen var klar upphörde färjetrafiken och trafiken drogs förbi Korsør. Det är förklaringen till att Korsør idag är ganska öde. Staden är lite för stor.

Korsør

Den sprudlande kommers som uppstår när människor väntar på kollektiva färdmedel försvann över en natt.

Korsør

På en stor grusplan som en gång var bangård står DSBs nedlagda station kvar. Ett brett gräsbevuxet stråk delar stan i två delar.

Korsør

Så man kan inte påstå att den fasta förbindelsen över Stora Bält har gynnat Korsør. Men utvecklingen mot att färjeförbindelser ersätts av broar går naturligtvis inte att stoppa. Ett svenskt exempel är Limhamn som verkar klarat nedläggningen av färjetrafiken bra.

Korsør

Flottans nedrustning har också påverkat Korsør negativt. Vid flottbasen i ytterhamnen ligger stora delar av danska flottan och väntar på skrotning. Mer om detta på bloggen Skipper

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.