Konstgödsel i Campofranco

Campofranco
 

– No foto! Representanten för Carabinieri talar ungefär lika mycket engelska som vi talar italienska, men det är inte svårt att förstå vad han vill. När han följt oss ut från Montedisons nedlagda konstgödselfabrik i Campofranco drar han och kollegan iväg med en rivstart.

Det är förstås inte fotografer Carabinieri letar efter. Det stora problemet är koppartjuvar som sedan nedläggningen 1994 plundrat den enorma anläggningen.

Vi är glada att hans hund inte hittat maten vi ställt ifrån oss bakom en kabeltrumma. Osten vi har med oss är så stark att den skulle kunna klassas som biologiskt vapen.

Campofranco

Fabriken byggdes för att utvinna de stora mängder kainit man upptäckt på Sicilen i början av 1950-talet. När den var klar 1959 ingick anläggningen i ett system av gruvor i Bosco och Pasquasia. Till Campofranco transporterades kainiten via en linbana.

Campofranco
Oraffinerad kainit.

Kainit är ett mineralsalt som består av bland annat kalium och magnesium. Det används som råmaterial vid tillverkning av konstgödsel (NPK). I Campofranco raffinerades kainiten till kaliumsulfat som transporterades vidare på järnväg till gödselfabriker i Porto Empedocle, Gela och Priolo.

Campofranco
Linbanestationen och en av de tre fabriksbyggnaderna.

Det två konkurrerande företagen Montecatini och Edison var först ut med kainitbrytning på Sicilien och utvecklade processen för raffinering. På 60-talet gick de samman under namnet Montedison.

Under 70 och 80-talet ökade staten sin ägarandel i den italienska konstgödselindustrin. 1980 tog statliga Italkali över  produktionsanläggningarna för kainit på Sicilien.

Campofranco
Paternosterverk i upplagshall.

Sjunkande världsmarknadspriser, dålig management och en tilltagande miljöproblematik ledde till att brytningen av kainit upphörde 1992. Restprodukter från raffineringen hade dumpats i en närliggande dal och började påverka grundvattnet.

Campofranco
Rotationsugnar.

I Campofranco upphörde verksamheten 1994. Sedan dess har området stått övergivet.

Abandoned Kainite refinery at Campfranco.

1 comment

 1. My father was the plant manager from 1959 to’ 1968.
  I was a kid at that time and our family lived near the facility.
  I used to visit the facility with my father and I have recognized offices, the control room, the plants…
  So many memories… Thank you for posting those photos!

  Regards
  Luciano (Milan, Italy)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.