Alkavare silvergruva

Alkajaure

Området runt sjön Alkajaure vid Sarekdalen Alkavagges västra mynning är ett riktigt blåshål med bistert klimat. Redan i början av augusti 2011 var det minusgrader och snöfall på nätterna.

Alkavare kapell

Vid sjön ligger Alkavare kapell  byggt av varpsten från silvergruvan med samma namn.  Gruvan bröts under ett 30-tal år med början 1673. Under 1600-talet pågick en intensiv jakt på silverfyndigheter i Sverige för att finansiera   krigföringen på kontinenten.

Alkajaure

Gruvarbetarna i Alkavare var tvångskommenderade knektar från Västerbottens Regemente som arbetade under fruktansvärda förhållanden. Från Alkavare och Kekdevare (Silpatjåkko) transporterades malmen till ett smältverk  i Kvikkjokk som uppförts av Luleå Silververk under åren 1660 till 1664.

Alkajaure

Frakten av malm, material och proviant  mellan Alkavare och Kvikkjokk  – en sträcka av ungefär sex mil –  utfördes av samer med rendragna ackjor.

Alkajaure

I likhet med de flesta andra silvergruvor i Sverige gick brytningen med förlust och resultatet var en besvikelse. När verksamheten lades ner i början av 1700-talet hade man producerat 532 kg silver.

300 år senare återstår bara varphögar vid den plats som skulle bli rikets skattkista.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.