Näldens ullspinneri

Nälden

Området kring Krokom väster om Östersund blev tidigt industrialiserat. Goda järnvägskommunikationer i kombination med riklig tillgång på vattenkraft gav bra förutsättningar för industriell verksamhet.

Nälden

Näldens ullspinneri, beläget på västra sidan av Faxån, startades 1863. Företaget var länge sveriges ledande producent av vadmal och filt.

Nälden

När Textilkrisen slog till på 1950-talet blev tiderna tuffa för den svenska tekoindustrin.

Nälden

En efter en slogs de svenska tillverkarna ut i en långdragen process som kulminerade på 1970-talet.

Nälden

Under några årtionden försvann 15000 arbetstillfällen bara i ylleindustrin.

Nälden

I Nälden höll man, efter ett ägarbyte 1971, igång ända fram till 1989. Vid tiden för nedläggningen hade produktionen av vadmal fasats ut till förmån för filtar och mattor.

Nälden

Kvar av de äldre industribyggnaderna finns en kraftstation från 1909 och en träbyggnad med före detta kontor och lager.

Nälden

Färgeriet som brann i slutet av 50-talet ersattes av en anspråkslös byggnad i tegel och betong.  Själva spinneriet revs på 1980-talet.

Nälden

Inne på kontoret förflyttas vi snabbt fem decennier tillbaka i tiden. Av inredningen att döma bedrevs verksamheten under de sista åren i blygsam skala.

Nälden

På andra sidan väggen hade disponenten sitt kontor. Luckan användes för ordergivning och övervakning av verksamheten.

Tack till familjen Hallström!

17 comments

 1. Efter att (relativt nyligen) tömt mammas lägenhet fann jag ett hg mörkbrunt “ospunnet” lovikkagarn i originalpåse från Näldens ullspinneri. (Synd att det bara var ETT hekto.)

 2. Hej

  Min morfar hade affärer med Näldens Ullspinneri. Han skickade ull från Alskog på Gotland till Nälden. Finns mer skriftlig dokumentation av verksamheten vid ullspinneriet?

 3. Jag arbetade 1950 -52 som exp.biträde på tygaffären,Otaliga är de paket som vi skickade runt om i landet.Kusken Halling kom med häst o,vagn och hämtade.
  Synd att allt står och förfallernu.
  Mina arbetskamrater var Margit,Bertil,Boström ochPelle

 4. Sitter här utanför Nordingrå, med en mycket vacker filt i gröna nyanser som jag hittade på Myrorna i Umeå för 175 kronor, för några veckor sedan. Den påsydda lappen ser ut att komma från 50-60-talet och där står “Årefilten” tillverkad i Jämtland av Näldens Ullspinneri ab. Glad att hitta denna tråd och få veta var den kommer ifrån!! Är det någon som vet ifall filtarna behandlades med kemikalier, mot malangrepp???

 5. Tack för att du kommenterar Anna! Jag funderar ofta på vart människorna tagit vägen när jag besöker nedlagda arbetsplatser.

 6. För cirka 5-6 år sedan köpte jag två plastpåsar m ullgarn (cirka 2 kg per påse) på Östhjälpen i Jonsered, jag gav 100 kr/påse. När jag idag bastämde mig för att sticka en schal öppnade jag den m grått garn (mjukt tvådtrådigt) läste etiketten o där stod Näldens ullspinneri UVE-garn 100% prima utvald fårull. – kollade därefter på google o förstår nu att spinneriet är nedlagt sedan 1989! Måste vara ett riktigt klipp jag gjort.

 7. Jag har fyra filtar som är från spinneriet.De vävdes i slutet av -50 talet.
  Jag har själv varit med och paketerat och skickat
  dessa till många i Norrland.

 8. Intressant läsning! Jag har en kofta vars garn är spunnet på Näldens ullspinneri. Garnet en blandning av fårull och hundhår (collie) . Min mamma stickade koftan på 50-talet. Fåren och hunden bodde i Trång, Trångsviken

 9. Hello. Today I bought a very nice wool blanket with the woolmark on it, that is also at the top of this page. It has the same figures, but the text is a bit diffrent. It says: Maldens Ullspinneri. AB Grun 1863.
  I do not understand your language, so I cannot read the text. Can you tell me how old this blanket wiil be?

 10. Hello Ardy,

  My guess is that the label says: “Näldens Ullspinneri AB Grundat 1863” which roughly translates to “Näldens Ullspinneri AB founded 1863”.

  Regards,
  Henrik

 11. Sitter med en postförskottsanvisning på 12.80, skickat från Näldens Ullspinneri till en Sigurd Edström i Ängersjö, Hörneå, stämplad i slutet på oktober 1933. Anvisningen är inte kvitterad så det kanske ligger 2kg prima ylletyg kvar på postkontoret i Hörneå…?

 12. Jag ligger på soffan med en fantastisk vacker orangerandig filt med etiketten Nälden Filten 100% ren ull Malsäkrad, och så loggan förstås! Filten har ränder i brunt, vitt och oranget och är kantad med ett vävt tyg. Undrar när den tillverkades?

 13. Jag har just köpt en vacker filt i orange, rött, lila , gult, och brunt randigt mönstrad. Nälden- Filten heter den enligt etiketten och den är ”malsäkrad”. Köpt som ny på loppis i Dalarna. Riktigt kul att hitta denna sida. Tack!

 14. Finns det någon dokumentation kring om man malbehandlade garn från Näldens ullspinneri?

  Stort grattis tack för svar!
  Mvh
  Erica

 15. Hej!

  Ångpannan på Näldens Ullspinneri besiktade jag under åttiotalet, årligen, tills spinneriet lades ner.
  Trevligt med gamla industrier.

  Mvh
  Lars

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.