Ett Wasa på Vikbolandet

Marviken

Den senaste tiden har det blivit mycket kärnkraft. Jag håller på att på uppdrag av Vattenfall att dokumentera kraftverket i Marviken.

Marviken var tänkt att bli landets första kärnkraftverk i kommersiell drift. Inhemsk teknik och svenskt uran skulle göra Sverige oberoende av omvärlden. Reaktorn startades emellertid inte och anläggningen byggdes efter några år om för oljeeldning.

Man kan göra det enkelt för sig och konstatera att det var ett industriellt fiasko och en felsatsning från början. Verkligheten är naturligtvis inte så enkel. Konflikter och motstridiga intressen inom projektet tillsammans med oprövad teknik bidrog förstås. Men den avgörande faktorn var förändringar i omvärlden som ledde till att Den Svenska Linjen övergavs.

För en industrifotograf har det sina fördelar att Marviken aldrig togs i bruk. Anläggningen är väl bevarad samtidigt som det är möjligt att fotografera utrymmen och system som annars varit oåtkomliga.

Jag kan inte låta bli att tänka på Wasa. Bygget av Wasa drabbades av liknande problem med projektstyrning och stora konstruktionsförändringar under projektets gång.

Resultatet blev inte så lyckat men eftervärlden fick ett nästan oanvänt örlogsfartyg att titta på. Marviken kanske är kraftindustrins Wasa?

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.