Kalklinbanan 1941 – 2013

16 år efter att Kalklinbanan mellan Forsby och Köping togs ur drift har Nordkalk nu påbörjat rivningen. För närvarande pågår arbetet att köra de fler än 700 vagnarna till linbanestationen i Forsby där de ska hakas av och köras iväg för skrotning.

Med rivningen försvinner ett stycke 1900-talshistoria som inte går att få tillbaka. Det är tråkigt men kanske inte så konstigt. Industriell verksamhet och dess betydelse för landets välstånd värderas lågt i Sverige. Vi är bättre på att bevara misslyckanden än snillrika lösningar som förde landet framåt. Bevarandet av kalklinbanan är ingen valvinnarfråga och därför finns det andra utgifter som har högre prioritet.

Nordkalk ska ha all heder för att man ändå höll ut i 16 år i förhoppningen om att bevarandefrågan skulle lösas.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.