Fd Maskinhus, Värtagasverket

maskinhus_blog-4

Maskinhuset (till vänster i bilden ovan) var en av de ursprungliga byggnaderna vid gasverket som togs i bruk 1893. Byggnaden ingick i produktionskedjan för kolgas och innehöll utrustning för att avskilja ammoniak.

maskinhus_blog-2

Det är emellertid inte mycket som återstår från byggåret. 1935 inträffade en explosion och skadorna på maskinhuset blev så omfattande att det delvis fick rivas. Delar av den östra gaveln är allt som återstår av Ferdinand Bobergs byggnad från 1893.

maskinhus_blog-3

Återuppbyggnaden inleddes 1937 och gjordes efter ritningar av Åke Tengelin. Materialvalen anpassades till övriga byggnader i gasverket men utformningen blev betydligt modernare med stora fönsterpartier. Den nya entrén kröntes av en kalkstensrelief föreställande St. Erik.

maskinhus_blog-1

Årsskiftet 1971/1972 togs spaltgasverket i drift och kolgasprocessen avvecklades. Maskinhuset återanvändes som förråd. Byggnadens utseende har inte tjänat på att fönstren sattes igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.