Lövholmen

cementa_blog-3

Industriområdet Lövholmen på västra Liljeholmen etablerades i slutet av 1800-talet. Bland de verksamheter som funnits i området kan nämnas Beckers (färgtillverkning), AB Gustaf Ericssons Automobilfabrik och flera leverantörer av byggmaterial. Under en tid tillverkades även kärnbränsle – ett ämne jag återkommer till senare i år.

cementa_blog-2

Idag har de flesta industrier försvunnit. Marken behövs för att bygga fler bostadsrätter och snart kommer området att fyllas med hus i nyfunkisstil och vita Audibilar.

cementa_blog-1

Cementas distributionsanläggning har man förstås inte lyckats bli av med. Stora mängder betong krävs för att bygga ut huvudstaden och läget är lika lämpligt dag som det var när Karta & Oaxens murbruksfabrik byggde fabriken 1947. Det måste finnas en hamn för cementbåtarna och oanvänd mark nära vattnet är en bristvara. Alternativet som undersökts är flytt till Värtan, men även där pågår bostadsbyggandet för fullt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.