Förnyelse i Gammelänge

gammelange_blog-7

Gammelänge kraftverk ligger nedströms Krångede i Indalsälven och utnyttjar den återstående fallhöjden mellan Krångedeverket och Hammarforsen i Ragunda.

gammelange_blog-6

Arbetena i Gammelänge inleddes 1941 och försvårades av krigsårens materialbrist. Dessutom blev stora delar av arbetsstyrkan om totalt 950 man periodvis inkallad till beredskapstjänst.

Gammelänge kraftverk

Älven dämdes över med en 450 meter lång damm som är sammanbyggd med maskinstationen. Nedströms denna sprängdes en 750 meter lång avloppskanal som löper parallellt med älvfåran.

gammelange_blog-4

Maskinstationen i Gammelänge ritades av Erik Hahr som tillsammans med Osvald Almqvist tillhörde landets ledande kraftverksarkitekter under perioden från första världskriget fram till andra världskrigets slut. Han avled 1944 – samma år som Gammelänge stod färdigt.

gammelange_blog-2

Jämfört med Hahrs kanske mest kända projekt i Lilla Edet och Krångede är Gammelänge ännu mer avskalat och brutalt i sin utformning. Fasaden är i rå betong vilket gör att byggnaden liknar en fortifikation.

gammelange_blog-5

De två första aggregaten blev klara att ta i drift 1944 och ett tredje togs i bruk 1947. Fallhöjden är 19,2 meter och den totala effekten var vid kraftverkets färdigställaande 66 MW. Idag har effekten ökat till 78 MW, bland annat tack vare rensningsarbeten som utförts i älven.

gammelange_blog-3

Sommaren 2013 pågick arbetet med att förnya aggregat G1 i Gammelänge med bland annat byte av turbinens löphjul och nya magnetiserings och reglersystem.

Fler bilder från Gammelänge finns här.

3 comments

 1. Det är G1:an som renoveras under 2013.
  2012-2013 gjordes G2:an om.

  G3 är ett senare projekt.

 2. Hej Henrik,
  Mycket rolig hemsida du har här. Jag har jobbat som elektriker och varit på många renoveringar bla. Gammelänge men då G3an.
  Som sagt, kul att det finns någonstans att visa när och kära vart man varit och visa bilder på anläggningarna.

  //Oscar Sjöberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.