Från festplats till funkispalats

laforsen_blog-8
Maskinstationen i Laforsen

Laforsen i Ljusnan är ett vattenkraftverk beläget mellan Färila och Kårböle i Hälsingland. Under tiden mellan världskrigen var platsen kanske mest känd för de pingstfester som arrangerades vid den närbelägna dansbanan. Festerna var välbesökta och krävde periodvis stora insatser av ordningsmakten. Sedan kraftstationen togs i bruk 1953 är det mer stillsamt.

Kraftverket byggdes av Stockholms Superfosfat AB för att leverera kraft till företagets anläggningar i Ljungaverk. Företaget växte så det knakade och kraftverket i Ljungan, byggt 1912, räckte inte längre till. Den kemiska industrin i Ljungaverk gick under i slutet av 1900-talet och Laforsen ägs idag av Fortum.

laforsen_blog-2
Generatorhallen med de två Francisaggregatens generatorer.

Vid invigningen hade Laforsens kraftverk två Francisaggregat med Nohabturbiner och elektrisk utrusting från ASEA. 1965 kompletterades anläggningen med ett Kaplanaggregat levererat av Kristinehamns Mekaniska Verkstad (KMW).

laforsen_blog-4
Entrehall med burspråk mot maskinsalen.

Uppdraget att rita maskinstationen gick till Karl-Erik Öst. Han anställdes vid Erik Hahrs arkitektkontor 1912 och tog vid dennes död 1944 över verksamheten. Öst arbetade fram till 1966 och ritade, förutom flera kraftverk, även Viggbyholmsskolan.

I Laforsen fortsatte Öst i Hahrs fotspår och gav stationen en modern, rationell och avskalad utformning som kanske inte vunnit på sentida om- och tillbyggnader. Interiört slås man av det genomtänkta ljusinsläppet. Entren med burspråk mot generatorhallen är en pärla och formerna går igen en trappa upp i det numera oanvända kontrollrummet.

Klicka på någon av bilderna för att komma till ett galleri med fler bilder från Laforsen. Färila hembygdsförening har samlat historiska bilder från Laforsen och kraftverksbygget här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.