Hummelforsen

hummelforsen_blog-1

Kraftverket Hummelforsen i Västerdalälven byggdes av Korsnäs AB och stod färdigt 1955. Maskinstationen är en ganska anspråkslös byggnad, typisk för efterkrigstidens allt mer anonyma industriarkitektur.

Generatorhallen är det mest tilltalande utrymmet i stationen. Från en balkong i marknivå har man utsikt över toppen av det ensamma Kaplanaggregatet ett par våningar längre ner. Turbinen kom från Finshyttan och blev en av de sista som företaget levererade under eget namn – 1959 såldes verksamheten till konkurrenten KMW. Aggregatet använder fortfarande ett mekaniskt styrverk med kombinatorstång.

Fallhöjden i Hummelforsen var vid invigningen 20,6 meter och effekten 10 MW. Nedströms Hummelforsen ligger Eldforsens gamla och nya kraftstationer som jag besökte 2011. Fler bilder från Hummelforsen finns här. Idag ägs anläggningen av Fortum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.